De Care Cabin, een duurzame oplossing voor mantelzorg dichtbij!

 

 

Drie enthousiaste ondernemers hebben gezamenlijk een nieuw woonconcept ontwikkeld voor een zeer compacte, duurzame en betaalbare mantelzorgwoning.

De financiėle vergoedingen waarmee mensen met een lichte zorgindicatie voorheen in een zorginstelling terecht konden, zijn door nieuwe wetgeving weggevallen. Deze zorgbehoevende mensen zijn dan aangewezen op de mantelzorg waarop de "participatiemaatschappij" een zware wissel trekt.

Hoe mooi zou het zijn om je alleenstaande hulpbehoevende vader of moeder persoonlijke maximale mantelzorg dicht bij huis te kunnen bieden in een woning die tijdelijk in de achtertuin geplaatst wordt?

Initiatiefnemers
Hans Stofberg (Hans Stofberg Integralist), Arie van Liempd (2Life-Art) en Louis Banning (inTex architecten bna) hebben de handen ineen geslagen om deze creatieve gedachte  uit te werken tot een concreet plan: de Care Cabin. Aspecten als  betaalbaarheid, duurzaamheid, functionaliteit en esthetische kwaliteit zijn belangrijke uitgangspunten bij de ontwikkeling van het plan. 

Concept
De Care Cabin is een compacte eenpersoons woning van 32 m2, die in de achtertuin geplaats kan worden. De woning wordt aangesloten op de nutsvoorzieningen van de hoofdwoning en als zij niet meer nodig is wordt de Care Cabin weer opgehaald en wordt de tuin hersteld.

Een sterk punt van het concept is dat de hoofdwoning niet aangepast hoeft te worden zoals het geval is bij veel andere woon/zorg concepten. Voor alle bewoners is een maximale privacy gewaarborgd, wat vaak een gevoelig item is als ouders bij hun kinderen gaan inwonen. De Care Cabin is zowel te huur als te koop en ook prima te gebruiken als guest-house, atelier of kantoor.

Duurzaamheid
De Care Cabin is volledig gemaakt van hoogwaardig FSC® gecertificeerd hout. Dit wordt door A van Liempd sloopbedrijven gewonnen uit sloopprojecten en door 2Life-Art verwerkt tot nieuw bouwmateriaal. De woning is geheel demontabel en de gebruikte bouwmaterialen kunnen weer hergebruikt worden in nieuwe projecten. De Care Cabin is een mooi voorbeeld van bouwen binnen de duurzame uitgangspunten van de circulaire economie!

De energie die nodig is voor verwarming, ventilatie en apparatuur wordt opgewekt via de zonnepanelen op het dak. Van de hoofdwoning is alleen elektriciteit nodig wanneer de zonnecellen te weinig stroom leveren. In de zomer leveren de zonnecellen stroom terug aan het energienet.

Ontwerp
De karakteristieke vorm, het warme houten interieur en de slimme indeling maken de Care Cabin tot een aangename compacte woning waarin men volledig zelfstandig kan wonen en waarin maximale zorg verleend kan worden. De plattegronden zijn volledig rolstoelvriendelijk en flexibel indeelbaar,  zodat de bewoner tot in de laatste fase van het leven goed verzorgd kan worden.