"Verantwoord en luxueus kamperen"

Een bijzonder plek om tijdens een vakantie in te overnachten: de Trek-in. Een duurzame trekkershut met plaats voor zes personen, gebouwd volgens het cradle-to-cradle principe. Folly van Dijk ging kijken bij bouwer 2Life-Art in Sint-Oedenrode.

Heel wat organisaties waren betrokken bij het tot stand komen van de Trek-in: het idee kwam van de Stichting Natuurkampeerterreinen en de Stichting Trekkershutten Nederland, financiële ondersteuning kwam van SBIR Recreatie en ruimte , het ontwerp van zes studenten bouwkunde van de TU/e Xaviere Buron Klose, Tim van der Grinten, Kristel Hermans, Wendy van Kessel, Paul Kemme en Luuk de Kluiver.
Uitgangspunt bij het ontwerp was het ‘oermodel’ van een tent, waarbij zij zochten naar de balans tussen het bieden van bescherming en geborgenheid, en het genieten van de omgeving: de mooie natuur waarin de Trek-in over het algemeen zal staan.
De Trek-in beschikt over twee tweepersoonsbedden en een slaapbank, een kleine badkamer met douche en toilet en een keukentje met stromend waar en tweepits kookgelegenheid.
De Trek-in behaalde de geelde eerste prijs in de WoodChallenge wedstrijd 2011, speciaal voor studenten , uitgeschreven door het Centrum Hout (voorlichtingscentrum van de Koninklinke Vereniging van het Nederlandse Houtondernemingen.) Daarnaast werd de Trek-in genomineerd voor de Pleisureworld Award 2012. De trekkershut was te zien op diverse beurzen in binnen- en buitenland en werd eind oktober vorig jaar officieel geopend door Joep Thönissen, directeur van Recron (vereniging van recreatieondernemers Nederland) tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Bouwer was 2Life-Art in Sint-Oedenrode, gespecialiseerd in hergebruik van hout.
“Een boeiende en inspirerende uitdaging,” zegt directeur Robert Barclay. In de werkplaats van het bedrijf wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het tweede exemplaar, dat een plaatsje krijgt bij de jachthaven in IJselstein. “Bij de bouw van de Trek-in koppelen we duurzaamheid en kwaliteit. We werkten altijd al met sloophout, maar nu zijn ook bijvoorbeeld keukenblok, sanitair en lichtschakelaars hergebruikt.”
Een certificaat van herkomst vermeldt de oorsprong van de materialen: onder meer het Zwijsencollege in Veghel, Het Henriette Roelantshuis in Eindhoven en appartenmenten uit Kerkrade. Bij de bouw is energiezuinige houtsysteembouw toegepast. De hut vraag weinig onderhoud en kan ook in de winter worden gebruikt. Sinds begin deze maand staat d eerste Trek-in, het prototype, op Natuurkampeerterrein Landgoed de Barendonk in Beers, op het tentenveld. “De gasten zijn heel enthousiast”, vertelt Liesbeth Hermanussen van de Barendonk, zelf ‘bezeten’ van trekkershutten. “Ze zijn ideaal voor fietsers, wandelaars en andere rondreizigers die een kort verblijf in de natuur zoeken in een comfortabele trekkershut. “De Trek-in is echt een huisje in de natuur, een verademing”, horen we vaak.

Bekijk hier het artikel
www.trek-in.nl