Recron prijst innovatie 2Life-Art

In zijn column in het blad Recreactie prees Recron directeur Joep Thönissen de innovatie van 2Life-Art en de Trek-in®. Lees hieronder de column.

Innovatie-plus

Langzamerhand is het een open deur: onze bedrijven moeten het hebben van innovatie. Veel ondernemers krabben zich dan achter de oren en zeggen: hoe pak ik dat dan aan? De gerichtheid op het eigen bedrijf is vaak een drempel: de dagelijkse praktijk is zo alomtegenwoordig dat een creatieve visie geen kans krijgt. Maar je kunt als ondernemers niet alles alleen doen. Vaak is professionele samenwerking met andere partners de sleutel tot succes.
Om samenwerking en innovatie ook voor het MKB mogelijk te maken heeft het Rijk in het verleden heel zinvolle subsidietrajecten gehad. Een voorbeeld is SBIR, wat staat voor Small Business Innovation Research. Die regeling – inmiddels verdwenen als gevolg van het topsectorenbeleid – werpt nog steeds zijn vruchten af. Een van de resultaten is de Trek-in, de nieuwe duurzame trekkershut.
Een revolutionair nieuwe vorm van verblijfsrecreatie , geheel gebouwd uit sloophout en met heel veel aandacht voor de landschappelijke inpassing. Alles aan dit ontwerp is bijzonder Voor duurzaamheid heeft men het vaak over de drie P’s: People, Planet, Profit. Die drie P’s zijn bij de Trek-in dik in orde, mede door de actieve inbreng van Arie van Liempd uit Sint Oedenrode. Zijn bedrijf droeg het risico om dit ontwerp te ‘vertalen’ in hout. Van Liempd is specialist in het hergebruiken van sloophout, dat wordt geschaafd en bewerkt tot het weer een volledig levenscyclus mee kan.
Het ontwerp is gemaakt door studenten Bouwkunde van de TU Eindhoven. Zij hebben een geïntegreerd  ontwerp afgeleverd. Het resultaat is een modulair systeem, waarin alle voorzieningen als elektra en water zijn meegenomen. De SBIR-subsidie was goed voor haalbaarheidsstudie en ontwikkelingskosten van de Trek-in. Dat maakt deze innovatie tot een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen marktpartijen, onderwijs en overheid.
Ik denk dat de betrokken partijen bijzonder trots kunnen zijn op dit ontwerp. Om ons steentje bij te dragen werken wij aan een speciale financieringsvorm, die ook de prijs voor ondernemers aantrekkelijk zal maken. Nog belangrijker is natuurlijk het uitschrijven van een nieuwe SBIR-ronde, die innovatie ook buiten de ‘topsectoren’ mogelijk maakt.

Bekijk hier de volledig column