DUURZAAMHEID - Sloper Arie van Liempd ziet groei in nieuwe producten van sloopmaterialen

Tafel van sloophout moet veilig zijn

Slopersbedrijf Arie van Liempd gebruikt veel sloopmateriaal opnieuw. Dochterbedrijf 2Life-Art is genomineerd voor een duurzaamheidsprijs.

Door Henk van Weert
e-mail: h.vanweert@ed.nl

De 'groene sloper van Rooi' showt met een weids gebaar een stel tafels. Ze zien er nieuw uit, maar ze zijn in feite wel degelijk oud. Allemaal gemaakt van oud hout, afkomstig uit een sloop. Arie van Liempd is al lang sloper, demonteert gebouwen op milieuvriendelijke, duurzameoud hout, afkomstig uit een sloop. Arie van Liempd is al lang sloper, demonteert gebouwen op milieuvriendelijke, duurzame wijze en maakt ook nieuwe producten met dat sloopmateriaal.

Dochterbedrijfje 2Life-Art begon voorzichtig met de productie van speelhuisjes van oude materialen. Intussen staat 2Life-Art stevig op de rails en zijn meubels en interieurs de voornaamste recyclingproducten.

Duurzaamheidsorganisatie Duurzaam.nl heeft 2Life-Art genomineerd voor de prijs voor het meest duurzame merk van dit jaar.


  "Je denkt misschien dat het eenvoudig is om van sloophout een mooie tafel te maken. Maar het is geen appeltje-eitje. Je moet wel degelijk iets extra doen, wil die tafel over tien jaar nog mooi en goed van kwaliteit zijn", legt Van Liempd uit. Verzagen en opnieuw construeren, dat is te simpel."Ook oud hout werkt. Dus gaat het hout scheuren, als je niets meer doet. Wij bewerken het hout op een speciale manier om dat te voorkomen. Dat heeft tijd gekost. Hoe? Dat is het geheim van de smid."

2Life-Art maakt onder meer grote tafels, die van verschillende kleuren voorzien zijn. Dat zijn nieuwe verflagen, want de oude moet je verwijderen, weet Van Liempd. "Veiligheid voor alles”. Op oud hout zitten oude lakken, met veel lood en zink erin. Dat is niet veilig als je dat hout verwerkt in een nieuwe tafel waar mensen aan moeten eten. Dus verwijder ik al die oude lakken en gebruik ik op de nieuwe tafel alleen duurzame lakken op waterbasis. Zo krijg je een mooie, veilige en duurzame tafel."

Het dochterbedrijf, dat in de praktijk geleid wordt door Robert Barclay, ziet ook kansen op de markt voor interieurs. "Complete interieurbetimmeringen op basis van sloophout. Balies, apotheekwanden: het is langzaam van de grond aan het komen. Voor NH Hoteles in Geldrop gaan we een modelkamer en een receptie inrichten. We zijn met een brouwerij aan het nadenken over een interieur van een café, we maken een docentenkamer voor een school in Amsterdam. Ik zie duidelijk groei, maar het hoeft niet snel." Van Liempd wil ook samenwerking met bedrijven die aan particulieren kunnen leveren. Zelf zoekt hij die weg niet. "Ik wil geen marktplaats.nl-verkoop." 

Tafel van sloophout - krantbericht

nieuws over sloophout meubels